G-26XE4S5F5C

De zendmast van Radio Maeva in de gemeente Asse (Vlaams Brabant)

Het project Radio Maeva

Heel lang geleden maakte de mens kennis met een uitvinding die het aanzicht van de wereld zou veranderen en door de jaren heen, een belangrijke rol zou spelen op allerlei gebieden … de radio.

In het begin was radio vrij, ongebonden en voor iedereen mogelijk, maar heel snel werd het verschijnsel aan banden gelegd.

Overal in de wereld verschenen er officiële staats-omroepen, die het ether-monopolie in handen hielden.

Tot in de jaren 1950 en 1960, toen maakte een nieuw verschijnsel opgang “piraten-radio”, die zich manifesteerde naast de officiële omroep en de nadruk legde op “radio” als ontspanning.

De Noordzee was lange tijd de woonplaats van ontelbare radiostations of zee-zenders, zoals Radio Veronica, Radio Caroline, Radio Mi Amigo, enz … de één al wat populairder dan de andere, maar allen ontstaan vanuit de idee, “radio maken” voor iedereen, kan en moet.

In 1980 zweeg de laatste “zee-zender” voor de kust van de Lage Landen, maar de opvattingen van de toenmalige radiomakers waren nog niet verdwenen.

24 mei 1981, opnieuw een historische datum in de geschiedenis van de radio, want op die dag werd een nieuw station geboren.

Vanuit de idealen als de vroegere "zee-zenders", maar deze keer van op het vaste land, want het moest kunnen …

De "Witte Villa" met de zendmast in Asse
of uitzendlocatie van Radio Maeva (1982)

Het was de start van Radio Maeva, het station bewees door de tijd heen, dat meer dan één miljoen luisteraars gelukkig waren met zijn bestaan.

Samen met radio Maeva ontstond een nieuw fenomeen “familie-radio” of een radio met ontspannende programma’s voor iedereen, van jong tot oud.

Radio Maeva introduceerde een aantal vernieuwende begrippen, zoals het promotiemateriaal, de mobiele studio, het praathuis, het familiealbum, een eigen platenlabel en seizoenen-shows.

21 mei 1982, na één jaar was Radio Maeva nog altijd in de ether. Populairder dan ooit, al had het radiostation een aantal bewogen maanden met vele inbeslagnames, achter de rug.

20 mei 1983, Radio Maeva is op het toppunt van zijn populariteit en viert samen met duizenden fans, de volledige Belgische showwereld en met heel wat internationale artiesten, zijn tweejarig bestaan in de “oktoberhallen” van Wieze.

In 1986 komt er een definitief einde aan het verhaal van Radio Maeva origineel.

Radio Maeva is/was ondertussen wel een begrip geworden in ons land, met bijna twee miljoen luisteraars groeide het station in de jaren '80 uit, tot de grootste Vlaamse/Belgische "vrije" (niet gelegariseerde) radio ooit.

We kunnen het radiostation dan ook beschouwen als één van de belangrijkste grondleggers van het hedendaagse commerciële radiolandschap en is zonder meer, het meest legendarische radiostation wat Vlaanderen/België ooit kende.

De populariteit van Maeva was destijds zo groot, dat het ook vandaag nog sommige radiomakers inspireert tot nieuwe radio-projecten onder de naam "Radio Maeva" op het internet.

Stop/Start audio

© Copyright 2023    Maevafans MRV-1.2    ® All Rights Reserved

Designed with Mobirise